Jak dobrać marynatę do rodzaju mięsa

mięso z dostawą

Marzec 24, 2021 • Hobby • Views: 60

Marynowanie dań mięsnych jest dzisiaj jedną z podstawowych czynności, wykorzystywaną w niemal każdej kuchni na świecie. Ta dosyć stara już technika pozwala na uzyskanie w mięsie odpowiedniej kruchości oraz nadaje wspaniały smak i aromat produkowanym wyrobom. Znajomość oporządzania danych składników jest wymagana u każdego, kto zamierza zostać dobrym szefem kuchni. Warto w takim razie przyjrzeć się dokładniej jak ten proces prezentuje się w szczegółach. Poznaj przykładowe marynaty do konkretnych mięs.

Polędwica wołowa.

Jeden z najbardziej cenionych smaków mięsnych. Pochodzi od specjalnego gatunku bydła — Aberdeen Angus, hodowanego w Szkocji na terenach północno wschodnich, znajdujących się w Wielkiej Brytanii. Jego delikatna struktura jest krucha podczas jedzenia, natomiast smak mimo lekkości w ustach nadal pozostaje bardzo intensywny. W naszej ofercie znajdują się dania, które nie wymagają zbyt wielkich nakładów pracy, pozostając prostymi w przygotowaniu.

Marynata na ostro w stylu stir fry

Dla osób lubujących się bardziej w kuchni zawierającej ostrzejsze doznania idealną propozycją może być zamarynowana w chili polędwica do szybkiego zasmażenia metodą „stir fry”.
Marynata oprócz samego chili została wzbogacona o czosnek oraz kolendrę dla lepszego podkręcenia całego smaku. Całość przypraw została zastosowana w zalewie sosu sojowego oraz rybnego, co może przywodzić lekko smaki z kuchni azjatyckiej.

Polędwica jest pocięta na dość drobne kawałki i zamoczona w marynacie przez odpowiednio długi czas, dzięki czemu może być szybko podsmażona na patelni, gdyby chciało się zjeść posiłek, niewymagający długiego oprawiania samego mięsa.

Polędwiczka jagnięca

Innym wyborem, który może się Państwu spodobać, jeżeli ostre dania nie występują na co dzień w Waszym repertuarze, jest oryginalna polędwica, którą pozyskuje się w bardzo ekologicznych rejonach Nowej Zelandii. Bydło pasione specjalne dla jej specyficznego smaku jest karmione tylko i wyłącznie naturalnie rosnącą tam trawą, która wyrasta na ziemiach niezależnie od danej pory roku.

Aby wydobyć odpowiedni charakter potrawy do polędwicy, został użyty sok z limonki, który zmieszano z solą morską, czosnkiem oraz świeżo zmieloną kolendrą. Dzięki temu pewnego rodzaju kwaskowość zostanie zmiksowana wraz z nieco bardziej słonym repertuarem przyprawowym.

Polędwicę również przygotowuje się bardzo łatwo. Wystarczy podsmażać pocięte kawałki, wyjęte pół godziny wcześniej z lodówki, po 2,5 minuty z każdej strony. Średnio wysmażone danie będzie dawało wyjątkowy efekt na talerzu i na pewno przypodoba się Państwu bądź gościom, którym jest serwowane.

Wysokiej jakości mięso surowe, marynowane oraz gotowe potrawy mięsne z dostawa kupisz w sklepie: https://meatologia.pl/sklep/

Tags:

Comments are closed.